17 11/15 17/11/2015

Franco-Nevada noteert mooie cijfers in 3e kwartaal

De Canadese royalty/metal streamer Franco-Nevada (TSX: FNV) noteerde onlangs de cijfers voor het 3e kwartaal. De productie in GEO’s (gold equivalent ounces) noteerde 85,647 ons, een kleine 3.000 ons meer dan vorig kwartaal. De omzet noteerde een verdienstelijke USD 103 miljoen, al lag het resultaat een paar miljoen onder de USD 109 miljoen van 3 maanden geleden. FNV haalt 83% van z’n omzet uit de verkoop van goud, dus de lagere goudprijs (- USD 70,- per ons) was een tegenvaller. De EBITDA lag rond de USD 78 million (USD 0,50 per aandeel) en dat was vrijwel gelijk aan Q2. Al met al zag het bedrijf kans om de productie te verhogen en ondanks een lage goudprijs winstgevend te blijven. Een prima kwartaal.

Deze resultaten zijn overigens nog altijd zonder de recent afgesloten Antamina silver stream. Dit meerjarige zilvercontract zal naar verwachting in Q4 een 15.000 GEO’s aan de productie toevoegen, en de omzet met USD 16 miljoen aanvullen.

Franco-Nevada investeert wereldwijd geld in projecten gericht op de productie/winning van goud, PGM (platinum group metals), olie en gas. Als rendement op de investering ontvangt FNV een percentage van de totale omzet (of winst) van het desbetreffende project. Daarnaast fungeert het bedrijf als metal streamer waarbij het investeert in de productie van (edel)metalen, en in plaats van geld een rendement in natura ontvangt. Deze grondstoffen worden vervolgens door FNV verkocht voor een aanzienlijk hoger bedrag dan de initiële investering. Het bedrijf wordt momenteel op de beurs van Toronto voor CAD 63,- per aandeel verhandeld.

Peter Havik

Nieuwsarchief

Nieuws

Nieuwsarchief

© 2008 - 2020 All Rights Reserved. Lunar Asset Management